dinsdag 5 juni 2012

NAVO sluit deals over terugtrekking Afghanistan met Centraal-Aziatische landen

De NAVO heeft een overeenkomst gesloten met Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië om voertuigen en ander militair materieel terug te trekken uit Afghanistan. Hierdoor kan Pakistan worden gepasseerd, dat nog steeds de grens gesloten houdt voor de NAVO.

Dat meldt TOLO News. De overeenkomst zorgt ervoor dat het bondgenootschap niet afhankelijk is van Pakistan, dat de bevoorradingsroutes voor de NAVO heeft afgesloten nadat 24 Pakistaanse soldaten werden gedood bij een luchtaanval van de NAVO.

Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië zijn landen in Centraal-Azië die ten noorden van Afghanistan liggen.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei maandag tijdens een persconferentie: “We hebben een overeenkomst gesloten met drie Centraal-Aziatische partners, Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië, over de terugtrekking uit Afghanistan.

Dit verdrag geeft de NAVO, volgens Rasmussen, “nieuwe opties en het robuuste en flexibele netwerk dat we nodig hebben”.

De deal betekent dat materieel naar Europa terug kan keren via Rusland.

De NAVO wil later dit jaar aan de terugtrekking van troepen uit Afghanistan beginnen.

Vorig jaar keerden er al 10.000 Amerikanen terug naar huis. Voor dit jaar staat de terugtrekking van nog 23.000 Amerikaanse militairen gepland.

Ondertussen blijft Washington wel praten met Pakistan om de aanvoerroutes die een half jaar geleden werden gesloten weer te openen.

Vanuit Pakistan kan de aanvoer vanuit de Pakistaande havens plaatsvinden. De landen in Centraal-Azië liggen niet aan zee.

Momenteel heeft de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO ongeveer 130.000 militairen in Afghanistan gestationeerd, aldus TOLO News.

Ook andere nieuwsmedia geven nog steeds dit getal.

In februari 2011 telde de ISAF-veiligheidsmacht ook ongeveer 130.000 troepen.

Het is de bedoeling dat eind 2014 alle gevechtstroepen zijn teruggetrokken. Verschillende ISAF-landen willen dan nog wel soldaten in Afghanistan houden om de Afghaanse politie en het leger te trainen.

Centraal-Azië; kaart CIA

Zie ook:
NAVO eindigt missie Afghanistan in 2014, Afghanen nemen leiding in 2013
Obama trekt 33.000 soldaten terug uit Afghanistan, eerst 10.000 dit jaar