woensdag 23 maart 2011

Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden

De Afghaanse veiligheidsstrijdkrachten beginnen in juli de leiding van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht over te nemen in drie provincies en vier provinciehoofdsteden in Afghanistan.

- (Pajhwok: 10-07-2011) General David Petraeus, the top commander of international forces in Afghanistan, told reporters Saturday that in a week and half the International Security Assistance Force (ISAF) will begin handing over responsibility for security to Afghan forces.

Petraeus also singled out the Afghan Local Police for playing an important role in Afghanistan’s future.

(Maar deze Afghan Local Police krijgt juist heel erg veel kritiek te verduren). -

- (17 juli 2011) Afghanistan heeft op 17 juli 2011, zoals gepland, de verantwoordelijkheid van de NAVO overgenomen in de Centraal-Afghaanse provincie Bamiyan. Hiermee is de transitie van start gegaan. -

Vervolg eerder bericht 23 maart:
Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag verklaard. De Afghanen zullen verantwoordelijk worden voor de veiligheid in de provinciehoofdsteden Lashkar Gah, Herat, Mazer-e-Sharif en Mehterlam.

Lashkar Gah is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand, die wordt geleid door de Britten. Herat is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die onder leiding staat van Italië.

Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de noordelijke provincie Balkh, wordt geleid door Zweden en Mehterlam, de hoofdstad van de oostelijke provincie Laghman, staat onder leding van de VS.

De Afghanen nemen ook, op het onrustige district Sarobi in de provincie Kabul na, de leiding in de provincies Bamiyan, Panjshir en Kabul.

De provincie Bamiyan wordt nu geleid door Nieuw-Zeeland en staat bekend als rustig. In de noordoostelijke provincie Panjshir zijn de Taliban niet populair.

President Karzai wil niet langer dat de verdediging van het land in handen is van anderen.

De ISAF-troepen in de zeven gebieden gaan Afghaanse veiligheidsdiensten trainen, ze worden ergens anders in het land gelegerd, of ze keren terug naar huis.

Momenteel is de ISAF-troepenmacht, nadat de Amerikaanse president Barack Obama tot twee keer toe 30.000 soldaten extra besloot te sturen, met ruim 130.000 troepen op zijn sterkst sinds de oorlog in oktober 2001 begon.

Daarvoor vroeg de NAVO jarenlang onophoudelijk om versterkingen voor Afghanistan, die maar mondjesmaat door de deelnemende landen beschikbaar werden gesteld.

De Amerikanen hebben verschillende keren gezegd dat ze in de zomer van dit jaar willen beginnen met de terugtrekking van hun manschappen uit het Aziatische land.

Het is de bedoeling dat Afghanistan eind 2014 zelf voor veiligheid zorgt in het al ruim 31 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde land.

Aantekeningen

(17-05-2011/Tolo) Violence is increasing as Afghanistan is approaching the first phase of security transition scheduled to begin in July this year.

US Defence Chief Robert Gate recently told CBS that it was premature to start a speedy withdrawal of troops from Afghanistan.

Laskar Gah
(05-06-2011/Pajhwok) De gouverneur van de provincie Helmand heeft gemeld dat Afghaanse veiligheidsdiensten, ondanks een gebrek aan middelen, gereed zijn om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de provinciehoofdstad Laskar Gah over te nemen.

De provincie Helmand wordt geleid door Britse troepen. Het hoofdkwartier van de Britten in de provincie is gevestigd in Laskar Gah.

Mazar-e-Sharif
Mazar-e-Sharif is klaar voor de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid.

(Pajhwok, 14-06-2011) Ghani: The capital of northern Balkh province, Mazar-i-Sharif, is all set to be transferred to Afghan forces' control, the head of the security transition process said on Tuesday.

Zie ook:
Afghanistan neemt verantwoordelijkheid veiligheid Bamiyan over van NAVO (17 juli 2011)