zaterdag 15 december 2007

Topontmoeting ministers Regionaal Commando Zuid in Edinburgh

In Edinburgh in Schotland zijn de ministers van Defensie van Nederland, Australië, Canada, Roemenië, Groot-Brittannië, Denemarken, Estland en de Verenigde Staten samen. Deze landen zijn actief in het Regionaal Commando Zuid van de ISAF.

Tijdens de topontmoeting in Edinburgh van de 8 landen die troepen hebben gestationeerd in het Regionaal Commando Zuid (RCZ) van de ISAF kunnen Nederland en Canada “achter de schermen” praten. Dat zegt de BBC.

“Dit is mogelijk omdat hun missie in Afghanistan onder hun bevolking niet populair is.”

Acht NAVO-landen zijn in Schotland samen om over de voortgang van de ISAF-missie in Zuid-Afghanistan te praten. Daar is de opstand van de Taliban het hevigst.

De ministers houden een tweedaags overleg om de missie in het zuiden door te lichten. De Taliban hebben in die regio de afgelopen maanden meer voet aan de grond weten te krijgen.

De ISAF-veiligheidsmissie heeft in augustus 2006 het commando over de zuidelijke provincies overgenomen van Operation Enduring Freedom die door de Verenigde Staten wordt geleid.

Het RCS is een van de vijf operatiegebieden van de ISAF in Afghanistan en beslaat de provincies Nimroz, Helmand, Uruzgan, Daikundi, Kandahar en Zabul.

In de provincies Nimroz en Daikundi zijn geen Provinciale Reconstructie Teams van de ISAF gestationeerd. De PRT in de andere provincies worden respectievelijk geleid door Groot-Brittannië, Nederland, Canada en de Verenigde Staten.

Deze landen zien graag versterkingen komen van de anderen in het zuiden.