woensdag 4 juli 2012

Pakistan geeft routes NAVO weer vrij en krijgt 1,1 miljard dolar van VS

De regering van Pakistan heeft woensdag twee grote bevoorradingsroutes voor de NAVO weer vrijgegeven nadat minister Clinton haar verontschuldigen heeft aangeboden voor de dood van 24 Pakistaanse soldaten bij een NAVO-aanval.

Pakistan krijgt ook 1,1 miljard dollar, maar de routes via Pakistan besparen de VS 100 miljoen dollar per maand.

Islamabad sloot de grensovergangen met Afghanistan voor NAVO-transporten in november 2011 nadat bij een Amerikaanse luchtaanval op Pakistaans grondgebied in het grensgebied met Afghanistan 24 Pakistaanse militairen de dood vonden.

Verontschuldigingen
De regering van het Afghaanse buurland eiste excuses voor de aanval en die zijn nu na maanden door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan haar Pakistaanse ambtgenoot aangeboden.

Clinton zei: “We are sorry for the losses suffered by the Pakistani military. We are committed to working closely with Pakistan and Afghanistan to prevent this from ever happening again.”

Geld
Islamabad ontvangt daarbij 1,1 miljard dollar om daarmee aanvallen tegen rebellen te financieren.

Het heeft de VS maandelijks 100 miljoen dollar meer gekost om de noordelijke routes te gebruiken.

Doorvoerland
Pakistan is een belangrijk doorvoerland voor NAVO-voorraden naar Afghanistan. Afghanistan is omsloten door land, en Pakistan ligt aan de Arabische Zee en zo kunnen goederen voor de NAVO in Afghanistan via Pakistaanse havens worden aangevoerd.

De Pakistaanse routes zijn korter en directer dan de route die de NAVO sinds november gebruikt over Russische grondgebied en landen in Centraal-Aziƫ om Pakistan te omzeilen.

Nederland
Ook voor Nederland heeft de heropening van de route voordelen om de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te bevoorraden.

Daarnaast staat er in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar nog steeds Nederlands materieel van de missie in Uruzgan dat via Pakistan wordt teruggetrokken.

Zie ook:
Panetta wil in Chicago met pakistan Praten over prijs doorvoer NAVO-goederen
http://nato-canada-afghanistan.blogspot.nl/2012/05/panetta-wil-in-chicago-met-pakistan.html