woensdag 23 mei 2012

NAVO eindigt missie Afghanistan in 2014, Afghanen nemen leiding in 2013

De NAVO-landen hebben op de NAVO-top in Chicago besloten om de missie van de verdragsorganisatie in Afghanistan in 2014 te beëindigen. De Afghanen nemen al in de zomer van 2013 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in heel het land over.

Het is de bedoeling dat er na 2014 wel buitenlandse troepen in Afghanistan gestationeerd blijven om het land te ondersteunen. Deze militairen gaan Afghaanse agenten en soldaten trainen.

De NAVO maakte op de top in Chicago bekend dat de Afghaanse veiligheidstroepen al vanaf medio 2013 verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in het hele land.

Op de vorige NAVO-top in Lissabon werd besloten dat de Afghanen vanaf 1 januari 2015 volledig verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid.

Het accent van de Internationale Coalitie komt tot 2015 meer te liggen op het trainen en adviseren van de Afghanen, en minder op gevechtstaken.

De ISAF-missie wordt op 31 december 2014 vervangen door een kleinere missie in Afghanistan. Deze zal ook door de NAVO worden geleid.

Transitie
Momenteel vindt in Afghanistan al een transitieproces plaats, waarin de NAVO stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan de Afghaanse veiligheidsdiensten overdraagt.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit proces in de loop van 2014 voltooid zou zijn.

Twee van de vier fases van de transitie zijn afgerond. Onlangs kondigde de Afghaanse president Hamid Karzai de derde fase aan.

Pakistan
De NAVO wist in Chicago geen overeenkomst te sluiten met Pakistan om goederen door te laten naar Afghanistan.

Islamabad sloot vorig jaar de grens daarvoor nadat bij een Amerikaanse aanval op Pakistaans grondgebied 24 Pakistaanse militairen werden gedood.

Kosten veiligheid na 2014
Om Afghanistan na 2014 te ondersteunen is ongeveer 4 miljard dollar per jaar nodig. Kabul zegt hiervan 500 miljoen zelf te kunnen bekostigen.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei in Chicago dat hij er vertrouwen in heeft dat het bedrag door de internationale gemeenschap bijeen wordt gebracht.

De VS zullen het meeste geld bij elkaar brengen. Duitsland heeft 150 miljoen euro per jaar beloofd. Groot-Brittannië draagt ongeveer 85 miljoen euro bij. Nederland wil 30 miljoen per jaar geven.

Ook landen als Canada, Australië, Oostenrijk zijn bereid om met geld over de brug te komen.

Taliban
De Taliban hebben zondag alle NAVO-landen die troepen in Afghanistan hebben gestationeerd opgeroepen nog dit jaar hun militairen terug te trekken.

NAVO waarschuwt Taliban
De NAVO heeft de Taliban dinsdag gewaarschuwd geen voordeel te halen uit het geplande vertrek in 2014, zo meldt Pajhwok.

De NAVO zegt klaar te staan om aan te vallen wanneer het nodig is om Afghaanse strijdkrachten en burgers te beschermen.

"NATO-led troops warned militants on Tuesday not to take advantage of their planned departure in 2014, as they were ready to strike in case of need to protect Afghan forces and civilians."

NAVO in Afghanistan
De NAVO leidt de International Security Assistance Force (ISAF) die tot doel heeft de Afghaanse regering te helpen het land veilig te maken en voor wederopbouw te zorgen.

Momenteel zijn ongeveer 130.000 buitenlandse ISAF-soldaten in het Aziatische land gestationeerd. Deze worden stap voor stap teruggetrokken.

De ISAF-missie wordt op 31 december 2014 vervangen door een kleinere missie. Deze zal ook door de NAVO worden geleid.

De oorlog in Afghanistan begon in oktober 2001 met een inval in het land van een Internationale Coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

De aanleiding voor de aanval waren de aanslagen van Al-Qaida van 11 september 2001 op Amerika. De leider van Al-Qaida, Osama bin Laden, en zijn terreurorganisatie kregen van de Taliban onderdak in Afghanistan.

Het bewind van de Taliban werd in een paar maanden verdreven. Maar de extremistische moslimorganisatie wist zich te reorganiseren en is in opstand tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.De NOS meldt dat de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai met zichzelf bezig is. De Taliban zijn nog steeds een dreiging. Momenteel gaan er meer scholen in Afghanistan dicht dan er worden geopend.

De NAVO heeft de lat steeds lager gelegd, zo kan volgens de NOS de NAVO de oorlog in Afghanistan nog steeds als een succes uitleggen.Zie ook:
Wat bespreekt de NAVO in Chicago?
NAVO-top Chicago in teken Afghanistan geopend
Karzai aangekomen in Chicago voor NAVO-top
Derde fase transitie Afghanistan alle provinciehoofdsteden en provincies Uruzgan, Kapisa, Parwan
Frankrijk eerder weg uit Afghanistan