zondag 20 mei 2012

NAVO-top Chicago in teken Afghanistan geopend

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag de topontmoeting van de NAVO-landen in Chicago geopend. Op de top is de toekomst van Afghanistan het belangrijkste gespreksonderwerp.

Bij de tweedaagse ontmoeting zijn 29 staats- en regeringsleiders van de partij, waaronder de Nederlandse demissionair premier Mark Rutte.

In Chicago vond ook een betoging plaats, waaraan duizenden demonstranten deelnamen. De betogers zijn tegen de oorlogsmissies van de NAVO.

Volgens de NOS wordt het een ingewikkelde top. Wie gaat de Afghaanse veiligheid betalen na 2014?

De NAVO-leiders willen in elk geval weg uit Afghanistan, en niemand zou weten hoe het met het land af zal lopen, aldus de NOS.

De Taliban hebben de NAVO opnieuw opgeroepen om uit Afghanistan te vertrekken.

Troepenterugtrekking NAVO
Het is de bedoeling dat de terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan na 2014 grotendeels voltooid is.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen wil dat de NAVO zich niet vervroegd terugtrekt uit Afghanistan.

De nieuwe Franse president François Hollande is van plan om alle gevechtstroepen uit zijn land in 2012 nog terug te trekken. Dit maakte deel uit van zijn verkiezingsbelofte.

De Taliban hebben de NAVO-landen opgeroepen het Franse voorbeeld te volgen.

Momenteel zijn ongeveer 130.000 buitenlandse troepen in het Aziatische land gestationeerd die deelnemen aan de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO.

Het is de bedoeling dat deze stapsgewijs worden teruggehaald. Na 2014 willen NAVO-landen de Afghaanse veiligheidsdieneten nog wel blijven trainen en betalen.

Kosten veiligheid Afghanistan
Het is de bedoeling dat in een transitieproces de Afghaanse veiligheidsdiensten voor steeds meer gebieden de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de ISAF overnemen.

De NAVO wil leger en politie in Afghanistan blijven steunen om te voorkomen dat de Taliban weer de macht grijpen.

De kosten voor de veiligheid in Afghanistan na 2014 worden op 4,1 miljard dollar per jaar beraamd. Kabul heeft gezegd daaraan 500 miljoen dollar bij te kunnen dragen.

De VS draait grotendeels voor de kosten op. De Amerikaanse president Obama wil dat de bondgenoten daaraan een grotere bijdrage leveren.

Taliban
De Taliban hebben de NAVO opnieuw opgeroepen om Afghanistan dit jaar al te verlaten.

Pajhwok bericht: "While keeping open the option of reconciliation, Taliban on Sunday asked NATO-led International Security Assistance Force troops to withdraw from Afghanistan."

Het bewind van de Taliban werd eind 2001 door een Internationale Coalitie onder leiding van de VS na een inval in oktober 2001 in Afghanistan afgezet.

De Taliban, die van 1996 tot 2001 aan de macht waren in Kabul, leken in een relatief korte oorlog snel verslagen.

Maar de extremistische islamitische beweging wist zich te reorganiseren en is in opstand tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal sprak in Chicago met de Nederlandse demissionair premier Rutte.Zie ook:
Karzai aangekomen in Chicago voor NAVO-top