woensdag 1 februari 2012

Leger en politie Afghanistan helpen Taliban, ook Pakistan steunt Taliban

Het leger en de politie in Afghanistan werken op grote schaal samen met de radicaalislamitische opstandelingenbeweging Taliban. Ook de Pakistaanse inlichtingendienst werkt met de Taliban samen.

Dat staat in een rapport van de NAVO dat gelekt is naar de Britse omroep BBC.

Het rapport is gebaseerd op materiaal van 27.000 ondervragingen van meer dan 4.000 gevangengenomen Taliban, Al-Qaida en andere buitenlandse strijders en burgers.

Strijders van de Taliban houden zich vaak schuil in gebieden waar NAVO-soldaten zijn gelegerd. Vervolgens komen ze vaak in actie waar militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO zijn vertrokken.

De NAVO zegt dat het Afghaanse leger en de politie de Taliban dan helpen om de macht over te nemen.

Een BBC-correspondent zegt dat het rapport pijnlijk leesvoer is voor buitenlandse strijdkrachten en de Afghaanse regering.

In het rapport, volgens de BBC: "It says that in areas where Isaf has withdrawn, Taliban influence has increased, often with little or no resistance from government security forces. And in many cases, with the active help of the Afghan police and army."

Wapens verdwijnen
De wapens van Afghaanse troepen waarmee ze de veiligheid zouden moeten waarborgen verdwijnen. Veel geweren, pistolen en zware wapens komen terecht op bazaars in Pakistan, aldus het NAVO-rapport.

Steun bevolking
Vanuit de Afghaanse bevolking blijft er steun voor de Taliban. Afghaanse burgers geven vaak de voorkeur aan de Taliban boven de regering. Dit wordt veroorzaakt door corruptie binnen de regering.

Pakistan steunt Taliban
De NAVO meldt ook in het rapport dat de Pakistaanse veiligheidsdiensten nauw met de Taliban samenwerken er ervan op de hoogte zijn waar Taliban-leiders zich verborgen houden.

Pakistan noemt de aantijgingen "belachelijk" en zegt zich niet te bemoeien met Afghaanse aangelegenheden.

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelt de aantijgingen als onzin., en zei tegen de BBC dat een stabiel en vredig Afghanistan in het voordeel is van zijn land.

Pakistan zou niets ondernemen dat een stabiel en vredig Afghanistan in de weg staat.

Beschuldigingen aan het adres van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI zijn al eerder geuit. Pakistan is er de afgelopen jaren verschillende keren door de VS van beschuldigd niet hard genoeg op te treden tegen Taliban in Pakistan.

Zorgen in Nederland
De studie van de NAVO maakt ook melding van infiltraties en collaboratie. Hierover zijn partijen in de Tweede Kamer bezorgd.

Ze vragen zich af hoe veilig het nog is voor de Nederlandse politietrainers en militairen in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz die Afghaanse agenten opleiden en begeleiden.