woensdag 25 januari 2012

NAVO-ISAF claimt succes in Afghanistan in 2011, VN constateert achteruitgang veiligheid

De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan bestempelt 2011 als een “opmerkelijk succesvol jaar” voor de strijd tegen opstandelingen en de opbouw van Afghaanse veiligheidstroepen.

De Verenigde Naties hebben echter verklaard dat de veiligheidssituatie in het land is verslechterd.

In het zuiden is volgens de NAVO vooruitgang geboekt, in het oosten zijn activiteiten van militanten verstoord en Kabul wordt een bloeiende handelshoofdstad genoemd.

Regio Zuid
Brigadegeneraal Carsten Jacobson, woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO, zegt in een Operational update van 24 January 2012 aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt tegen bolwerken van de Taliban in het zuiden, waaronder in de provincie Kandahar.

De NAVO zegt: “Het succes was zo groot dat de rebellen grotendeels de controle over het gebied zijn kwijtgeraakt en nu hun toevlucht hebben gezocht tot zelfgemaakte bermbommen.”

Kandahar staat bekend als een belangrijk bolwerk van de Taliban. Het is het gebied waar de radicaalislamitische beweging zijn wortels vindt en in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw tot bloei kwam.

Regio Oost en Haqqani-netwerk
De NAVO zegt verder in het oosten van Afghanistan met de operaties Shamshir and Knife Edg het Haqqani-netwerk ondermijnd te hebben. In de herfst werden daar 500 rebellen gearresteerd of gedood.

Het netwerk heeft zijn basis in de grensregio van pakistan en Afghanistan. Jacobson zei dat dit een “sleutelfocus” blijft voor operaties.

Kabul
Kabul wordt nu als een bloeiende handelshoofdstad bestempeld. De Afghaanse hoofdstad kan volgens de NAVO zelf resoluut reageren op pogingen om de veiligheid aan te tasten.

De ISAF zegt dat de Afghaanse troepen nu de stad onder controle hebben als onderdeel van de geplande overgang naar de volledige terugtrekking van de NAVO in 2014 uit Afghanistan.

In een transitieproces wordt sinds 2011 stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het al ruim 30 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde land overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Aantekening ondervinding Verenigde Naties
Het persbureau AFP meldt: "His [Jacobson's] remarks came in stark contrast to perceptions that security has worsened in the Afghan capital over the last 12 months with a series of spectacular attacks on Western targets, such as the US embassy siege.

The United Nations has also disagreed with Nato assessments, saying in September that the number of security incidents was up 39 percent on the first eight months of 2010, while ISAF said they were down 2%."

De verklaring van de NAVO-ISAF in Pdf, weergegeven in een operationele update van 24 januari: Operational update 24 January 2012