donderdag 15 maart 2012

Karzai wil vertrek buitenlandse troepen uit Afghanistan al in 2013

De Afghaanse regering wil al in 2013 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan overnemen van de Verenigde Staten. Momenteel staat dit voor 2014 gepland.

Dat heeft president Hamid Karzai donderdag tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Paneta aan Afghanistan gezegd.

Karzai zegt dat de Afghanen gereed zijn om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid nu over te nemen en ziet liever dat de transitie is voltooid in 2013 dan in 2014.

Karzai eiste verder dat de NAVO zich uit de Afghaanse dorpen terugtrekt..

In Afghanistan heerst opnieuw woede tegen buitenlandse militairen nadat een Amerikaanse soldaat afgelopen zondag 16 burgers doodschoot in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

Vorige maand ontstond grote commotie in het land omdat er Korans waren verbrand op de Amerikaanse basis in Bagram, ten noorden van Kabul.

Daarnaast wil Karzai al enige tijd een eind aan de nachtelijke raids die de buitenlandse troepen uitvoeren in het land om opstandelingen te doden of arresteren. Hierbij zouden ook burgerslachtoffers vallen.

Momenteel heeft de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO 130.000 manschappen in Afghanistan gestationeerd.

Het is nog de bedoeling dat eind 2014 al de buitenlandse gevechtstroepen Afghanistan hebben verlaten. Er kunnen dan wel buitenlandse instructeurs achterblijven.

De Taliban hebben intussen de gesprekken die ze met de Verenigde Staten in Qatar hadden aangeknoopt opgeschort omdat ze van mening zijn dat de Amerikanen hun toezeggingen niet nakomen en verder praten verspilde tijd is.

Zie ook:
Taliban schorten gesprekken met VS over vrede in Afghanistan op