vrijdag 13 juni 2008

De Hoop Scheffer heeft toch nog niet genoeg soldaten in Afghanistan

De leider van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer heeft vrijdag opnieuw om extra militairen gevraagd voor de ISAF-troepenmacht in Afghanistan die door de NAVO wordt geleid. Eerder dit jaar gingen Robert Gates en commandanten hem hierin al voor.

De Nederlander zei dat hij nog niet tevreden is, "want we hebben nog meer militairen nodig".

Vorig jaar zei hij verschillende keren dat zijn troepenmacht nog 10% aan personeel ontbeerde toen die uit ongeveer 40.000 manschappen bestond. Maar nu het er ondertussen ruim 50.000 zijn is het nog niet voldoende.

De NAVO-chef vroeg om de versterkingen tijdens een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de 26 leden van de verdragsorganisatie.

De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates zei eerder dit jaar dat commandanten graag drie extra brigades voor de missie willen hebben, maar erkende dat het langer duurt om meer troepen te sturen.

De Amerikaan ziet dus zoals de Nederlander nog steeds veel te weinig.

Gates zei bovendien dat er ondertussen in Afghanistan meer soldaten omkomen dan in Irak.

Uit onderzoek van een Canadese antropologe bleek vorig jaar al dat Afghanistan voor Canadese militairen gevaarlijker is dan Irak.

Regering Afghanistan
De Hoop Scheffer constateert vooruitgang in Afghanistan die hem bemoedigt maar nog niet geheel bevredigt. Hij wil dat de Afghaanse regering in sommige regio’s actiever wordt.

Dat willen al de regeringsleiders van de landen die in Afghanistan zitten ook en daar wordt keer op keer op gehamerd. Maar waarnemers beweren dat de macht van president Hamid Karzai niet veel verder reikt dan Kabul en omgeving.

De Hoop Scheffer zei verder dat de regering daarnaast harder moet werken in de strijd tegen corruptie en het verbouwen en verhandelen van drugs.

Hij zei dat als de regering van Karzai in die opzet slaagt, er vanzelf meer steun onder de bevolking in de strijd tegen de Taliban ontstaat.

Waarnemers hebben echter over de strijd tegen de papaver gezegd dat die in het zuiden van het land alleen maar de boeren tegen de regering in het harnas jaagt.

Getallen
Bij het begin van Fase 3 van de ISAF-missie in augustus 2006 zeiden Britse defensiedeskundigen dat voor de beveiliging van alleen al de zuidelijke provincie Helmand 80.000 militairen nodig zijn.

De vorige ISAF-commandant, Dan McNeill, hield het op een troepenaantal voor heel Afghanistan van tussen de 50.000 en 400.000.

Vorige zomer zei de Duitse topgeneraal Bruno Kasdorff dat hij graag over 800.000 soldaten zou willen beschikken.

Taliban-leiders hebben verschillende keren gezegd dat “hoe meer buitenlandse soldaten er in het land zijn, hoe meer doelwitten ze hebben”.

De internationale denktank de Senlis Council hield het eind vorig jaar in een rapportage op 80.000 ISAF-soldaten, een getal dat De Hoop Scheffer schromelijk overdreven vond.