woensdag 9 juli 2008

Kroatië en Albanië sluiten toetredingsakkoord met NAVO

De Balkanlanden Kroatië en Albanië hebben woensdag een toetredingsovereenkomst gesloten met de NAVO. Hierdoor kunnen beide landen waarschijnlijk begin volgend jaar officieel toetreden tot de Noord Atlantische Verdragsorganisatie.

Nu moeten de parlementen in Zagreb en Tiranna nog toestemming verlenen voor de toetreding. Ook de huidige 26 lidstaten moeten ermee akkoord gaan.

De landen mogen nu wel de vergaderingen bijwonen van de Noord-Atlantische Raad, het hoogste besluitvormingsorgaan van de NAVO.

In april werden de landen tijdens de NAVO-topontmoeting in het Roemeense Boekarest formeel uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de club.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer noemde de “historische toetredingsakkoorden” het bewijs dat de Balkan vooruitgang heeft geboekt sinds de bloedige oorlog die er in de jaren negentig woedde bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië.

Tijdens deze bloedige oorlog kwam de NAVO voor het eerst echt militair in actie.

Beide landen nemen al deel aan de International Security Assistance Force (ISAF) die in Afghanistan is gestationeerd in een poging om voor vrede en stabiliteit te zorgen in het Aziatische land.

Macedonië, een ander Balkanland dat graag lid wil worden van de NAVO, kan nog niet toetreden omdat Griekenland het niet eens is met de naam die deze republiek draagt.

De ceremonie werd gehouden in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel waar de ministers van Buitenlandse Zaken van Albanie, Lulzim Basha, en Kroatie, Gordan Jandroković aanwezig waren.