zaterdag 10 mei 2008

Craddock wil meer steun van NAVO en internationale gemeenschap in Afghanistan

De hoogste NAVO commandant in Europa en commandant van het US European Command wil dat de NAVO en de internationale gemeenschap een grotere bijdrage gaan leveren in Afghanistan.

Dat heeft de Amerikaanse legergeneraal Bantz J. Craddock donderdag tijdens een toespraak voor de Heritage Foundation gezegd.

“De inspanningen van de NAVO, de VS en de Afghaanse strijdkrachten zorgen ervoor dat opstandelingen van de Taliban en internationale terroristen niet opnieuw voet aan de grond krijgen in Afghanistan, maar er is meer steun nodig van de NAVO en de internationale gemeenschap.”

Craddock draagt twee petten. Hij is de hoogste NAVO commandant voor Europa en de chef van het US European Command.

Hij ziet ook graag dat de beperkingen die landen aan hun militairen hebben opgelegd om in Afghanistan te opereren worden opgeheven en benadrukte wat er allemaal in de afgelopen jaren in het land is bereikt.

Verder zei hij dat tot nu toe in 2008 ongeveer 91 procent van de activiteiten van de opstandelingen “plaatsvonden in 8 procent van de 396 districten van Afghanistan”.

Ondanks dat er nu een recordaantal van ongeveer 60.000 buitenlandse soldaten in Afghanistan zijn gestationeerd beleeft het land de meest gewelddadige periode sinds het Taliban-regime eind 2001 omver werd geworpen door een coalitie die door de VS wordt geleid.

NAVO-chef De Hoop Scheffer en commandanten van de ISAF vragen continu om versterkingen in Afghanistan, maar er zijn weinig landen die extra militairen willen sturen.