dinsdag 1 april 2008

Commandanten willen nog zeker 10.000 extra soldaten voor de ISAF

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft gezegd dat commandanten graag drie extra brigades voor de missie in Afghanistan willen hebben maar erkende dat het langer duurt om meer troepen te sturen.

De grootte van een brigade kan variƫren al naar gelang de functie ervan en het land van herkomst. Een brigade van de Amerikanen bestaat uit ongeveer 3.000 tot 5.000 soldaten.

Momenteel is de troepensterkte van de ISAF-missie opgelopen tot circa 47.000 militairen. Vorig jaar toen er nog ongeveer 39.000 ISAF soldaten in Afghanistan waren gestationeerd zei NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer dat hij nog 10 procent miste.

Op de NAVO-top in Boekarest die woensdag van start gaat hoopt het bondgenootschap meer soldaten te krijgen van de deelnemers aan de ISAF-missie om naar Afghanistan te sturen waar een bloedige strijd woedt met de Taliban.

De Hoop Scheffer verklaarde eerder dit jaar dat de toekomst van de verdragsorganisatie zelfs afhangt van de missie in Afghanistan omdat er onrust heerst onder de leden over het sturen van soldaten naar het zuiden om tegen de Taliban en Al-Qaida te vechten.
De Hoop Scheffer waarschuwt voor geloofwaardigheid

Robert Gates wil graag dat NAVO landen meer soldaten sturen en dan vooral naar het zuiden van het land. Maar veel landen zien er niks in om daar mee te gaan doen aan de oorlog die er woedt.

Gates prees verder Denemarken dat met 780 soldaten in Afghanistan is en maar 5 miljoen inwoners telt. De Denen zitten voornamelijk in het zuiden van het land waar de opstand van de Taliban bovendien het hevigst is.